1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Taklit ve korsan çay paketine son
Taklit ve korsan çay paketine son

Taklit ve korsan çay paketine son

Çaykur, taklit ve korsan paketlemenin önüne geçilmesi amacıyla, Paketleme Otomasyon Sistemi kurdu. Artık her pakete kimlik numarası verilecek

A+A-

Çaykur Genel Müdürlüğünün kurma çalışmalarına başladığı ''Paketleme Otomasyon Sistemi'' ile her pakete kimlik numarası verilecek. Böylece taklit ve korsan paketlerin önüne geçilmesi planlanan proje ile tüketicinin de tükettiği ürün hakkında bilgi alma ve sorgulama yapmasına imkan sağlanacak.

Çaykur Genel Müdürlüğünün ürettiği ürünü tarladan bardağa hem kendisi hem de tüketicinin kontrol edebilmesi amacıyla ''Paketleme Otomasyon Sistemi'' kurulması için yapılan ihaleyi kazanan firmalar, Çaykur'a ait paketleme fabrikasında pilot çalışmalarına başladı.
25876
Konu hakkında Genel Müdür Yüce'ye bilgi veren firmanın iş geliştirme müdürü Alpaslan Dinç, Çaykur'da önceden bu yana kullanılan sistemi geliştirerek 2 boyutlu barkot basabilen sistem haline getirdiklerini söyledi.

Kullandıkları sistemin ilaç sanayisinde sahteciliğin önüne geçmek üzere geliştirilmiş bir sistem olduğunu ifade eden Dinç, ''Sistemde üretilen şifreleme direkt olarak paket ve koli üzerine kodlandığından taklit edilmesi zor. Sistem sayesinde üretilen ürün koli ve paket bazında kontrol edilebiliyor. Paketin ne zaman, nerede üretildiği son nokta olan tüketici tarafından internet ortamında kontrol edilebiliyor. Çaykur bu sistemle taklit ve sahteciliğin önüne geçmenin yanında ürettiği ürünlerin tam kontrolünü sağlayacak ve tüketici de aldığı ürün hakkında bilgi sahibi olabilecek'' dedi.
25877
Diğer firmanın genel müdür yardımcısı Çağatay Sözer ise farklı bir teknoloji kullandıklarını kaydederek, ''Çaykur üretim ve satış ağıyla geniş bir coğrafyada hizmet veriyor. Böylesi geniş bir coğrafyada ürününü satmak, bunların kontrolünü tek bir merkezden yapmak çok kuvvetli bir teknolojik altyapı ihtiyacını doğuruyor. Bu sistemle her bir paketi kendisine ait bir numara ile kimliklendiriyoruz'' dedi.

Ürünün depodan hangi bölge deposuna, oradan hangi bayie, oradan da hangi bakkala veya satış noktasına, ardından da hangi kullanıcıya gittiğine kadar takip edilebilecek bir sistem oluşturacaklarını anlatan Sözer, böylece Çaykur'un teknolojiyi paketleri ile birleştirdiği bir altyapıyı kullanmaya başlayacağını kaydetti.

Genel Müdür Yüce de bu sistem sayesinde taklit ve sahteciliğin önüne geçileceğini belirterek, şunları söyledi:

''Çaykur teknolojiyi yakından takip ederek çağa ayak uydurmaktadır. Çaykur olarak ilaç sanayisinde uygulanan kontrol sistemini, Çaykur ürünlerinde uygulamak üzere gerekli işlemin son safhasına geldik. Bu sistemin deneme çalışmaları sürüyor. Biz de bu konuya özel önem veriyoruz. Bu sistemle 3 ana hedef amaçlıyoruz. Bunlardan birincisi ürünümüzün başlangıç noktasından tüketiciye giden noktaya kadar sorgulama zincirinin yapılması. Evde çay içen vatandaşımız paketini sorgulayabilecek. İkinci hedefimiz bayilerimiz arasında bölge ihlallerini engellemek. Üçüncü ve asıl önemli olan ise üzerinde yoğun bir şekilde durduğumuz ürünlerimizin taklit edilmesini engellemek. Bu sistem sayesinde taklit çaylar yapılamayacak. Bunu yapanları bu sistem sayesinde anında tespit ve müdahale etme imkânımız olacak. Kurumumuza hayırlı olsun.''

Yüce, sistemin 2010 yılı sonuna kadar tamamlanacağını, sistemin tamamlanmasının ardından bayiler gibi tüketicilerin de Çaykur'un resmi web sitesi ''www.caykur.gov.tr''den aldıkları ürünün, nerede, ne zaman üretildiğini öğrenebileceklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum