1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Kazan patlamasıyla ilgili uyarı
Kazan patlamasıyla ilgili uyarı

Kazan patlamasıyla ilgili uyarı

Pazar'daki kalorifer kazanı patlamasının yankıları sürerken Rize Makine Mühendisleri Odası tarafından tedbir açısından önemli uyarılarda bulunuldu.

A+A-

Dilek ASLAN
Rize Makine Mühendisleri Odası Başkanı Metin Bıçakçı, Pazar Sahil Kent Apartmanı'nın kazan dairesinde meydana gelen kalorifer kazanı patlaması ile yeniden gündeme gelen emniyet tedbirleri hakkında uyarılarda bulundu.
Benzer olayların yakın zamanda aynı çevrede yaşanmasına rağmen hala kazaların devam ettiğinin altını çizen Bıçakçı, “Bilindiği üzere 2006 yılında Diyarbakır Kurdoğlu Askeri Lojmanlarında meydana gelen ve 3'ü çocuk 6 kişinin öldüğü, 8 kişinin yaralandığı olayın nedeninin kazan dairesindeki patlama olduğu, Diyarbakır Valiliği tarafından açıklanmıştır. Hatırlanacağı gibi; geçen yıl Trabzon’da bir konutta ve geçmiş yıllarda ilimizde de benzer bir kaza çay fabrikamızda olmuştu” dedi.
Bıçakçı, Pazar ilçesindeki kaza nedeniyle odalarınca bir uzman ekip tarafından olay yerinde incelemeler yapıldığını belirterek “Konu hakkında hazırlayacağımız rapor bilahare ilgili mercilere sunulacaktır. Yaptığımız ilk tespitlere göre kaza nedeni kısaca denetimsizlik, dikkatsizlik, bilgisizlik ve ilgisizlik olarak söylenebilir. İlimizde bu tür kazaların yaşanmaması için mutlaka denetim şarttır. Konuyla ilgili olarak Rize Valimiz ile görüşerek özellikle okullarımız ve apartmanlarımızdaki kazanlarımızın mutlaka denetlenip ateşçilerin eğitilmesinin önemi hususunda bilgilendirme yaptık. Bu konuda Sayın Valimiz Kasım Esen’in oldukça duyarlı ve bu denetimlerin yapılması gerektiği hususunda istekli olduğunu gördük. Bu olaydan hareketle, binalarda ve sanayi tesislerindeki kazanların, kalorifer tesisatlarının yasa ve yönetmelikler uyarınca projelendirilmesi ve periyodik kontrollerinin düzenli olarak yaptırılmasının, toplumu can-mal güvenliği açısından birinci derecede ilgilendirdiğini, kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz” dedi.
MMO Başkanı Bıçakçı sözlerine şöyle devam etti; “Kamuoyuna yansıyan ve yansımayan bu tür kazaların önüne geçilebilmesi için şu hususlar birinci derecede önem taşımaktadır: Yapıların bütün denetim süreçlerinde, kamu adına denetim kurumu işlevi gören mesleki kuruluşlara yer verilmelidir. TMMOB ve bağlı Odalar sahip oldukları bilgi birikimleri ve uzmanlık alanlarına ilişkin kamu çıkarlarının korunması misyonuyla bu süreçlerde öncelikli olarak muhatap alınmalıdırlar. Yerel yönetimlerce, mekanik tesisat konusunda proje üreten ve uygulayan firmaların Odamızca yetkilendirilmiş firmalar olmasına özen göstermesi ve bu firmaların bünyelerinde uzmanlık belgesi almış yetkili mühendisler bulundurması ve yine bu firmalarca yapılan projelerin odamız mesleki denetiminden geçirilmesi sağlanmalıdır.
Kapalı sistem, sıcak su, kızgın su veya buhar kazanlarının her yıl periyodik testlerinin yapılması gerektiği halde genellikle bu kontroller yapılmamaktadır. Emniyet sistemleri çalışmadığı zaman veya kazanlarda eskime, çürüme veya diğer işletme hatalarından dolayı kazan patlamaları meydana gelmektedir. Mevcut yönetmelikler doğrultusunda kalorifer kazanı ve basınçlı kapların yılda bir kez hidrostatik testleri yapılmalıdır. Bu testlerin, A Tipi Muayene kuruluşu niteliğindeki Makine Mühendisleri Odası gibi akredite olmuş kuruluşlara periyodik olarak yaptırılması sağlanmalıdır.
Son zamanlarda sıvı yakıt fiyatlarının artması nedeniyle bazı bina sahiplerinin sıvı yakıtlı kazanları kömürlü sisteme çevirdikleri görülmektedir. Ancak bu işlemi yaparken makine mühendisleri tarafından tadilat projeleri yapılması gerekirken buna dikkat edilmemektedir. Sonuçta sıvı yakıtlı sistemden katı yakıtlı sisteme yapılan dönüşümde hem kazan hem de tesisatta patlama meydana gelmesi riski oluşmaktadır.
Odamızdan Mekanik Tesisat Uzman Mühendis Yetki Belgesi almış ve SMM (Serbest Müşavirlik Mühendislik) Belgesi olan makine mühendisleri tarafından hazırlanan projeler sonucunda kazan ve ısıtma sistemlerinin montajlarının yapılması gerekmektedir. İş bitiminde projenin teknik uygulama sorumlusu, makine mühendisi tarafından projede belirtilen özellikte kazan montajının yapıldığına dair uygunluk raporu vermesi ve kazanların bundan sonra işletmeye alınması gerekmektedir.
Kalorifer kazanı ve benzeri kazanları kullananlar ve işletmeye alanlar mutlaka eğitimden geçirilmeli ve belgelendirilmelidir. Konutlarda ve işletmelerde kazancıların, "Sanayi Tipi Kazanlar Yardımcı Personel Yetiştirme Kursu"ndan geçerek "Kazan İşletme Sertifikası" almış olmaları gerekmektedir.

     İlgili Haberler:
Pazar'da kazan patladı: 1ölü
Gözyaşlarıyla ebediyete uğurlandı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum